Σκουληκάκια στα κόπρανα του παιδιού σας. Πως αντιμετωπίζονται; ... Άρθρο της παιδιάτρου Πηνελόπης Ν. Παλαιολόγου

Typography

Στη νέα σειρά άρθρων για κλάδους της υγείας εντάσσεται και αυτή η ανάρτηση. Πρόκειται για θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος, που ενδιαφέρουν όλους μας και είναι γραμμένα από καταξιωμένους στον κλάδο τους επιστήμονες. Το θέμα αυτής της ανάρτησης αφορά τα σκουληκάκια που μολύνουν το έντερο των παιδιών και είναι γραμμένο από την παιδίατρο κα Πηνελόπη Ν. Παλαιολόγου.

 

 
 Πηνελόπη Ν. Παλαιολόγου
παιδίατρος
Άργος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 
   Η Πηνελόπη Παλαιολόγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη του Άργους. 
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Semmelweis University of Medicine της Βουδαπέστης και αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα».Διετέλεσε την υπηρεσία υπαίθρου ως ιατρός, στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αγριλίτσας του Νομού Αργολίδος και στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Υπήρξε εκπαιδεύτρια στα Ι.Ε.Κ Αργολίδος στα τμήματα Κινησιοθεραπείας και Πρώτων Βοηθειών. 
Υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα στην Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού» Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδίκευση της Παιδιατρικής στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων Πατρών και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Αχαΐας. 
Έχει λάβει μέρος σε πολλά παιδιατρικά συνέδρια και κατέχει τον τίτλου του παρόχου πρώτων βοηθειών σε παιδιά (APLS) από το πανεπιστήμιο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας. Προσφέρει εθελοντική παιδιατρική περίθαλψη σε απομακρυσμένες περιοχής της χώρας μας μέσω της ιατρικής ομάδας «ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ».
Τα τελευταία χρόνια διατηρεί ιδιωτικό παιδιατρείο στην πόλη του Άργους. Είναι παντρεμένη με τον Οφθαλμίατρο Κωνσταντίνο Καραμούντζο και μητέρα ενός παιδιού.

Η πιο συχνή αιτία κνησμού στην περιπρωκτική περιοχή σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας είναι οι οξύουροι δηλαδή τα μικροσκοπικά σκουλήκια που είναι ορατά με γυμνό μάτι στον ποπό του παιδιού.

Οι οξύουροι είναι σκώληκες που μολύνουν το έντερο και μεταδίδονται εύκολα μέσω της επαφής ή μέσω του αέρα. Συγκεκριμένα τα σκουληκάκια που βρίσκονται στο έντερο του πάσχοντος μεταναστεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιπρωκτική περιοχή όπου και γεννούν τα αυγά τους. Επομένως όταν ένα παιδί που έχει σκουληκάκια πάει στην τουαλέτα, σκουπίσει τον ποπό του και δεν πλύνει καλά τα χέρια του με σαπούνι και νερό, θα μολύνει στη συνέχεια όλες τις επιφάνειες που θα αγγίξει, αφήνοντας πάνω τους αυγά.
Όποιος άλλος ακουμπήσει τις ίδιες επιφάνειες θα κολλήσει στα χέρια του τα αυγά που άφησε πίσω το παιδί, κι αν φάει ένα τρόφιμο με άπλυτα χέρια, θα καταπιεί τα αυγά των παρασίτων και θα μολυνθεί και ο ίδιος.
Τα αυγά των οξύουρων μπορεί να επιβιώσουν σε επιφάνειες για 2-3 εβδομάδες.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οξυουρίασης αποτελεί η έντονη φαγούρα γύρω από τον πρωκτό κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στα κορίτσια μπορεί να παρουσιαστεί έντονος ερεθισμός και στα γεννητικά όργανα. Σπάνια συμπτώματα αποτελούν το κοιλιακό άλγος, ανορεξία και απώλεια βάρους.

Για να διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει μολυνθεί εξετάστε με έναν φακό τον πρωκτό του και θα δείτε τα σκουλήκια που μοιάζουν με μικρές λευκές κλωστές ή εξετάστε τα κόπρανα του παιδιού όπου τα σκουλήκια μεγέθους 8-13 χιλιοστών φαίνονται με γυμνό μάτι.
Ο πιο επιστημονικός τρόπος διάγνωσης γίνετε με αυτοκόλλητη ταινία που τοποθετείτε στην περιοχή του πρωκτού από το βράδυ και το πρωί στέλνεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο για την ανίχνευση των αυγών.

Το παιδί που πάσχει αλλά και η οικογένεια του θα πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή με ειδικό φάρμακο που για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να συνδυαστεί με :

Πλύσιμο των χεριών μετά την τουαλέτα και πριν το φαγητό

Πλύσιμο και σιδέρωμα των κλινοσκεπασμάτων, των πετσετών κ.α

Καθαρισμός σπιτιού και απομάκρυνση της σκόνης. 

 

 

banner panta rei 260x200

banner tampakis giorgos ktiniatros260x200

banner merzioti lav260x200