Κρυφή ζάχαρη στις τροφές

Typography

Μέσα από τον βομβαρδισμό διατροφικών οδηγιών που δεχόμαστε καθημερινά, έχουμε παγιώσει την άποψη ότι η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στον οργανισμό μας.

 

Οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε τον καφέ μας σκέτο, τρώμε λίγα ή καθόλου γλυκά, αλλά είναι αυτό αρκετό;

Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης δεν μας δημιουργεί μόνο πρόβλημα βάρους, αλλά δημιουργεί και εύφορο έδαφος για την εμφάνιση διαβήτη. Το να αποφεύγουμε απλά τα γλυκά, ή τις τροφές που ξέρουμε ήδη ότι είναι γλυκές, φαίνεται δεν αρκεί. Αν έχουμε αυξημένο σάκχαρο, ή αν έχουμε διαβήτη, ή αν για οποιοδήποτε λόγο θέλουμε να περιορίσετε την ζάχαρη στην διατροφή μας, τότε πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τροφές που περιέχουν αρκετή ζάχαρη και ας μην είναι γλυκές.

Σάλτσες
Μπορεί να είναι αλμυρές και όχι γλυκές, αλλά πολλές σάλτσες περιέχουν 6-12 γραμμάρια ζάχαρης ανά μισό φλιτζάνι. Αυτή είναι η ίδια ποσότητα που θα παίρνατε από ένα μπισκότο με κομματάκια σοκολάτας.

Μπάρες δημητριακών
Ελέγξτε καλά την συσκευασία τους για συστατικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού, η μαύρη ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι καφέ ζάχαρης, η δεξτρόζη και η φρουκτόζη. Μερικές μπάρες, μάλιστα, έχουν επικάλυψη γιαουρτιού, ή σοκολάτας, ή κομματάκια σοκολάτας. Όλα αυτά εκτοξεύουν την περιεκτικότητα ζάχαρης στις μπάρες δημητριακών στα 8-12 γραμμάρια ανά μερίδα.

Dressings σαλάτας
Τα πιο γλυκά dressings μπορεί να έχουν 5-7 γραμμάρια ζάχαρης σε μόλις δύο κουταλιές.

Δημητριακά για πρωινό
Ακόμα και τα πιο υγιεινά (με βρώμη, καλαμπόκι και πίτουρο) περιέχουν 10-20 γραμμάρια ζάχαρη ανά κούπα. Μην κοιτάτε τι αναγράφουν με μεγάλα γράμματα τα κουτιά δημητριακών. Πάντα να ελέγχετε τις πληροφορίες με τα συστατικά τους.

Κομπόστες φρούτων
Περιέχουν περίπου 40 γραμμάρια ζάχαρης ανά μία κούπα σερβιρίσματος. Ακόμα και αν στραγγίσετε τα φρούτα από το σιρόπι, μένουν τουλάχιστον 15 γραμμάρια ζάχαρης ανά κούπα.

 

 

http://www.itrofi.gr/

banner panta rei 260x200

banner tampakis giorgos ktiniatros260x200

banner merzioti lav260x200